Choď na obsah Choď na menu

56.ročník behu SNP

Hodové oslavy spojené s oslavami 79. výročia SNP v Miezgovciach
 


     Posledný víkend v mesiaci  august patrí v obci Miezgovce neodmysliteľne k dvom významným udalostiam. Prvou sú oslavy SNP a druhou hodové oslavy. Obecný úrad v spolupráci s miestnymi organizáciami každoročne pripravuje pri tejto príležitosti bohatý kultúrny program. 

    V piatok 25.8. sa o 18.00 hod. uskutočnil  pod taktovkou Slovenského Orla jeden z najstarších behov v SR.  56. ročník „Behu SNP“ sa bežal v  5 mládežníckych kategóriách a jednej ženskej. Na štart sa postavilo 53 bežcov nielen z obce Miezgovce, ale aj zo širokého okolia.  O 19.00 hod. si prítomní občania pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 79. výročie SNP. Starosta obce Juraj Trgyňa,  predseda oblastného zväzu SZPB Ján Holička, primátor mesta Bánovce n/B Róbert Gašparík, poslankyne TSK Rudolfa Novotná, Mária Hajšová, ako aj poslanci obecného zastupiteľstva a ostatní pozvaní hostia si pripomenuli historický odkaz SNP hlavne pre mladšie generácie. Po skončení pietneho aktu Róbert Gašparík, starosta obce Juraj Trgyňa a riaditeľ preteku Miloš Šagát ocenili  všetkých účastníkov behu SNP peknými cenami. Folklórna skupina Tatrovák následne  navodila ľudovou hudbou dobrú atmosféru.  O 20.00 hod. bola na školskom dvore zapálená už tradičná symbolická vatra aj ohňostroj. Aj tento rok horúci večer  patril hudobnej skupine KTM, ktorá  prítomným hosťom   hrala až do  rána. Nedeľný hodový program začal  slávnostnou svätou omšou v kaplnke Sv. Egídia. Nedeľné odpoludnie vyplnil majstrovský futbalový derby zápas domácich hráčov so Spartakom Bánovce n/B, ktorý skončil ....?  Organizátori podujatia ďakujú touto cestou všetkým,  ktorí sa akokoľvek formou podieľali na tejto vydarenej akcii.

Vyhodnotenie 56. ročníka „Behu SNP“ -2023

     Beh SNP v obci Miezgovce patrí k jedným z  najstarších nielen v širokom okolí, ale určite aj na Slovensku (beží sa od roku 1967).  V posledných ročníkoch sa ho zúčastňujú okrem detí, školského resp. predškolského veku, aj zástupkyne nežného pohlavia. Táto športová akcia patrí neodmysliteľne k  hodovým oslavám v obci Miezgovce. Už 30 rokov sa o jeho organizovanie stará spolu s OÚ hlavne Slovenský Orol Miezgovce.
V tomto roku sa ho zúčastnilo v 6 vekových kategóriách 53 účastníkov.  Hoci podstatnú časť  pretekárov tvoria detí  z obce Miezgovce, v posledných rokoch  registrujeme zvýšený záujem aj u detí zo širokého okolia. Najväčšie zastúpenie mala kategória od 7 do 8  v ktorej bolo zaregistrovaný 13 detí.

     Víťazom  v kategórie detí do 4 rokov sa stal Ondrej Lech z Miezgoviec. Druhé miesto patrilo Filipovi Líškovi z Bánoviec n/B a tretie miesto Libuške Gajdošovej s Kovariec. V kategórii detí 5 a 6 ročných zvíťazil Matej Lech z Bánoviec n/B pred domácim Martinom Polčinom a Zárkou Habalovou z K. Vsi.  V najpočetnejšej kategórii detí 7 a 8. ročných zvíťazila domáca Paulínka Pašková pred svojim bratom Davidkom Paškom a Jurajom Chmelárom z Bánoviec n/B. V kategórii 9 a 10 rokov zvíťazil domáci Michal Hudec pred Šimonom Opatovským z Brezolúp a Anetkou Černovou z Miezgoviec. V poslednej žiackej kategórii od 11 do 15 rokov si cenné víťazstvo zapísal Alex Bereš, pred Emmkou  a Sárkou Aujeskou. Všetci z Bánoviec n/B.

      V poslednej kategórii  sa postavilo na štart 56. ročníka Behu SNP aj päť žien. Víťazstvo po roku obhájila domáca spoluorganizátorka podujatia a fitnes trénerka, Lucia Lechová pred Marianou Žatkovou  a Karin Slovákovou.

    Pekné ceny, poháre a medaily, ako aj sladkosti nielen víťazom odovzdali  primátor mesta Bánovce n/B Róbert Gašparík,  starosta obce Miezgovce Juraj Trgyňa, poslanec obecného zastupiteľstva Jaroslav Šlosár  a riaditeľ pretekov, predseda Slovenského Orla Miloš Šagát.   

 

 

 

Výsledková listina 56. ročníka behu SNP/2023

 

Kategória detí do 4 rokov (12):

1. miesto: Ondrej     Lech

2.              Filip         Líška

3.              Libuša      Gajdošová

Kategória detí od 5 do 6  rokov (6):

1. miesto:  Matej      Lech

2.               Matúš      Polčin

3.               Zárka      Habalová

Kategória detí od 7 do 8 rokov: (13)

1. miesto : Pavlínka Pašková

2.               Dávidko  Paška

3.               Juraj        Chmelár

Kategória detí od 9 do 10 rokov: (9)

1. miesto : Michal    Hudec

2.               Šimon     Opatovský

3.               Anetka    Černová

Kategória detí od 11 do 15 rokov: (8)

1. miesto : Alex        Bereš

2.               Emmka   Aujeská

3.               Sára        Aujeská

Kategória ženy: (5)

  1. miesto: Lucia      Lechová
  2.              Mariána  Žaťková
  3.              Karin      Slováková

 

    

 

Náhľad fotografií zo zložky 56. ročník behu SNP